In een levensbedreigende situatie bel je direct 112. Is de situatie niet levensbedreigend, maar vraagt die wel om spoed? Dan kun je ons bereiken op 073 613 32 88. Buiten de openingstijden van onze praktijk staat de huisartsenpost voor je klaar, te bereiken op 088 876 5050.
Afspraak
Afspraak maken
Wanneer de huisartsenpraktijk dicht is, kun je de huisartsen spoedpost bellen. Maar let op: de huisartsen spoedpost bel je in de avonden, nachten, weekenden en tijdens feestdagen alleen wanneer je dringend medische zorg nodig hebt. Is er geen sprake van spoed? Wacht dan tot de volgende werkdag en bel je eigen huisarts. Wil je meer informatie over wanneer je de huisartsenpraktijk belt en wanneer je de huisartsen spoedpost belt? Klik dan op onderstaande link. Deze website is gemaakt door de huisartsenposten in Brabant.
.png?1)
Wil je weten of contact met de huisarts nodig is? Of wil je weten wat je aan jouw klachten kunt doen? Ga naar moetiknaardedokter.nl of download de gratis app (Google Play of AppStore). Je vertelt wat jouw geslacht is, hoe oud je bent, waar je last van hebt en wat jouw klacht is. Aan de hand van jouw symptomen wordt bepaald of Ʃn wanneer contact met de huisarts nodig is. Op die manier weet je wat je moet doen en voorkom je onnodig wachten bij de huisarts of huisartsenpost.
Of kijk op Thuisarts.nl voor betrouwbare medische informatie, informatie om voorbereid naar de huisarts te gaan en zelfzorgadviezen wat je zelf kunt doen bij veelvoorkomende klachten, zoals keelpijn, hoofdpijn of koorts. Thuisarts.nl is handig voor iedereen die betrouwbare gezondheidsinformatie zoekt, maar het vervangt geen doktersbezoek als dat nodig is!
Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van jouw contact (dat heet triage). Ze is daarvoor opgeleid en doet dat om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en spoed van jouw klachten. De assistente is (net als de huisarts) verplicht om vertrouwelijk met jouw informatie om te gaan.
Een gewone afspraak bij de huisarts duurt 10 minuten.
Heb je meerdere vragen of wil je een gesprek, dan kun je bij het maken van je afspraak een dubbele afspraak inplannen. Dit zijn twee afspraken achter elkaar, zodat het een dubbel consult wordt. Twijfel je over hoeveel tijd je nodig hebt? Overleg dit dan telefonisch met de assistente via 073 613 32 88.
Steeds vaker komen patiƫnten, zonder bericht, niet op hun afspraak. Zo gaat spreekuurtijd onnodig verloren en kunnen andere patiƫnten minder snel terecht, die graag plek in de agenda hadden willen hebben. Om al onze patiƫnten zo snel mogelijk een plaats te bieden, hanteren wij een no-show tarief voor wegblijvers. Wie met ingang van 1 januari 2024 niet verschijnt op de afspraak of deze te laat afzegt, krijgt eerst een schriftelijke of telefonische waarschuwing. Als dat een tweede keer gebeurt, volgt een factuur.
Het no-show tarief bedraagt:
ā¬15,- voor een enkel consult
ā¬30,- voor een dubbel consult
Dit geldt voor afspraken bij al onze medewerkers. Voor afspraken bij de praktijkondersteuners (POH- Somatiek en POH-GGZ) rekenen wij standaard een dubbel consult. Let op, deze rekening wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed!
Ja, als je 16 jaar of ouder bent maak je zelf de afspraak bij de huisartsenpraktijk. Als ouder mag je mee als jouw kind daar toestemming voor geeft. Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelf en hebben een zelfstandig recht op informatie. Een uitslag wordt dan (zonder toestemming) ook niet gedeeld met de ouder (zonder toestemming) en het dossier is uitsluitend in te zien door de jongere. Ook mogen jongeren van 16 jaar of ouder zelf beslissen over een eventuele behandeling.
Wil je een afspraak maken voor bijvoorbeeld je moeder, oom of een van je kinderen? Dat kan! Vermeld bij het maken van je afspraak goed om welke persoon het gaat. LET OP: gebruik bij het online afspraak maken wel het account van degene voor wie de afspraak bedoeld is. De accounts zijn gemakkelijk te koppelen in het portaal als je verantwoordelijk bent voor deze persoon. Zo ontstaat er geen verwarring en komen de gegevens in het goede dossier terecht.
Heb je een vraag voor je huisarts? Stel je vraag eenvoudig online via jouw portaal (e-consult). Je kunt ook fotoās of documenten meesturen. Dit gebeurt op een beveiligde manier. Je ontvangt op werkdagen binnen 48 uur antwoord.
Het kan voorkomen dat je met jouw klachten niet naar de praktijk kunt komen voor het spreekuur. Wij bezoeken dagelijks patiƫnten die fysiek niet in staat zijn om zelfstandig of met begeleiding naar onze praktijk te komen. We willen je dringend vragen om bij het aanvragen van een huisbezoek kritisch te kijken of een huisbezoek echt nodig is. Een huisbezoek is niet bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar de praktijk te komen.
Voor het aanvragen van een huisbezoek bel je in de ochtend naar 073 613 32 88. De assistente beoordeelt, eventueel samen met de huisarts, of een huisbezoek nodig is. Heeft je huisbezoek spoed? Toets dan 1 in bij het menu als je de assistente belt.
Jazeker! Dit kan met je eigen huisarts of praktijkondersteuner. Je kunt hiervoor een belafspraak maken met de assistente op 073 613 32 88. Zorg je wel voor een goede verbinding en voldoende privacy?
Voor eenvoudige en korte vragen kun je gebruik maken van het telefonisch spreekuur. Hiervoor bel je bij voorkeur ās ochtends tussen 08.00 en 10.00 uur met de assistente via 073 613 32 88. De huisarts belt je terug. Blijf telefonisch bereikbaar. Meestal kan de vraag ook online beantwoord worden. We adviseren je om je vraag via jouw portaal te stellen; de huisarts zal deze zo snel mogelijk beantwoorden.
Of je nu een online afspraak hebt of naar de huisarts gaat, zorg dat je altijd voorbereid bent zodat de huisarts je beter kan helpen. Handig is om het op te schrijven. Vertel kort en duidelijk wat je klacht is. Lees het vóór je afspraak nog even door. Schiet je nog iets anders te binnen? Schrijf het erbij! Houd het bij de hand tijdens de afspraak en noteer de antwoorden van de huisarts. Zo kun je het later makkelijk teruglezen. Of bekijk vooraf jouw dossier in je portaal voor meer informatie.
Voor afspraken met de praktijkondersteuner maken we soms gebruik van vragenlijsten. Als de vragenlijsten gebruikt worden krijg je die vooraf aan de afspraak toegestuurd. Vul deze lijst vooraf in zodat dit tijdens het consult besproken kan worden.
Medisch
We geven als praktijk geen reizigers- of vaccinatieadvies. Wij adviseren om contact op te nemen met onderstaande instanties, zodra je een reis geboekt hebt. Ga je langdurig reizen, emigreren, werken of stagelopen? Neem dan zo vroeg mogelijk contact op. Ook als je op korte termijn, onverwacht of last minute op reis gaat heeft vaccineren nog zin!
GGD reisvaccinaties Travel Doctor Reisprik
Belangrijk: voor vaccinaties binnen Europa zoals Hepatitis A en DTP kun je soms via de apotheek verkrijgen. Informeer vooraf of de zorgverzekeraar het vergoedt. Voor vaccinaties buiten Europa kun je bij bovenstaand terecht.
Moedervlekken ontstaan door een ophoping van een bruine kleurstof in de huid. Ze kunnen verschillende vormen en grootte aannemen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vlak, hobbelig, rond of ovaal zijn. Moedervlekken kunnen geen kwaad en geven over het algemeen geen klachten. In sommige gevallen kan er een afwijkende moedervlek ontstaan wat een voorteken kan zijn van huidkanker. Neem contact met ons op als:
- de moedervlek geen onafgebroken kleur of vorm heeft
- de moedervlek kleuren bevat als blauw, rood, wit of zwart
- de moedervlek 6 millimeter of groter is
- de moedervlek ineens veranderd van vorm, dikte, grote en kleur
- de moedervlek jeukt
- de moedervlek bloed
- er zweertjes of korstjes op je moedervlek komen
Wratten zijn knobbeltjes die ruw en hard aanvoelen. Soms zien ze er een beetje bloemkoolachtig uit. Ze komen vooral voor op handen en voeten. Wratten worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus. Wratten kunnen geen kwaad en hoeven alleen behandeld te worden als je er veel last van hebt. Wratten verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens. Als je weinig last hebt van de wratten kun je het beste afwachten en niets doen. Heb je veel last van je wratten, zoals pijn of irritatie? Dan kun je een afspraak maken voor een behandeling via 073 613 32 88.
Door psychische klachten heb je minder plezier in het leven. Je maakt je misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geĆÆrriteerd. Je kunt je moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht. Ook kun je er lichamelijke klachten bij hebben, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, nekpijn of maagklachten.
Heb je een van deze klachten? Dan is het goed om hulp te zoeken. Je kunt je vraag of zorg aan ons voorleggen door online een afspraak te maken. We bekijken samen met jou wat er speelt en zorgen ervoor dat jij gepaste hulp krijgt van een psycholoog, psychotherapeut of psychiater. Vind je het fijner om eerst een assistente te spreken? Bel dan 073 613 32 88.
Patiƫntenportaal
In het patiƫntenportaal kun je 24 uur per dag snel, veilig en online contact met jouw huisarts hebben. Met je eigen account log je veilig in en hoef je niet elke keer opnieuw jouw gegevens in te voeren. Let op: iedere huisarts kiest er zelf voor welke van onderstaande opties hun beschikbaar stellen in het patiƫntenportaal. Het kan dus zijn dat wij als huisarts niet alles aanbieden.
Wat biedt het patiƫntenportaal jou?
- Afspraak maken: je kunt via het patiƫntenportaal een afspraak maken voor een bezoek aan de praktijk. Deze afspraak verschijnt direct in de agenda van de huisarts.
- E-consult (vraag stellen): via een e-consult kun je minder dringende vragen stellen aan de huisarts, de praktijkondersteuner of de assistente. Je vraag wordt bijna altijd dezelfde dag nog beantwoord.
- Herhaalrecepten bestellen: je kunt snel en gemakkelijk herhaalmedicatie bestellen via het portaal. De aanvragen komen direct bij de huisarts terecht zodat dit dezelfde dag aan de apotheek kan worden doorgegeven.
- Uitslagen onderzoek: de uitslagen van je onderzoek worden voor je beschikbaar gesteld om zelf in te zien.
- Medisch dossier inzien: je kunt zelf jouw dossier inkijken en teruglezen wat je met de huisarts besproken hebt tijdens je consult.
āJe kunt op twee manieren inloggen bij Uw Zorg Online: via de website of via de app. Hieronder vind je een overzicht van beide opties.
Inloggen via de website
- Ga naar de inlogpagina
- Log in met jouw e-mailadres en wachtwoord, of kies voor "Inloggen met DigiD" als je deze methode gebruikt.
- Volg de instructies op het scherm om toegang te krijgen tot jouw account.ā
Als je nog geen account hebt, kun je op dezelfde pagina een nieuw account aanmaken. Na registratie ontvang je een e-mail om jouw account te bevestigen. Je zorgverlener zal jouw aanvraag binnen enkele werkdagen verifiĆ«ren. ā
Inloggen via de Uw Zorg Online app
- Download de app: App Store (iOS) of Google Play (Android).
- Open de app en kies een persoonlijke 5-cijferige pincode.
- Zoek jouw huisartsenpraktijk op in de app.
- Log in met jouw DigiD. Inloggen via de app is alleen mogelijk met DigiD. ā
Als je nog geen account hebt, kun je je registreren via de app. Na registratie ontvang je een e-mail om jouw account te bevestigen. Je zorgverlener zal jouw aanvraag binnen enkele werkdagen verifiƫren.
Hulp nodig?
Bij problemen met inloggen of andere vragen kun je terecht op de helpdesk van Uw Zorg Online. Hier vind je informatie over het aanmaken van een account, inloggen met DigiD, het resetten van jouw wachtwoord en meer.
Krijg je een foutmelding of heb je hulp nodig? Bel dan niet de huisartsenpraktijk, maar neem contact op met de helpdesk van Uw Zorg Online of bekijk de Veelgestelde vragen. De praktijk heeft geen toegang tot jouw inloggegevens of technische instellingen van het portaal.
Uw Zorg online is aangesloten bij MedMij. Met MedMij worden gezondheidsgegevens gedeeld en ook kun je hier bijvoorbeeld je medisch dossier opvragen. Je kunt je dossier bekijken via āUw dossierā in de Uw Zorg online app of via de patiĆ«ntenomgeving. Hier kun je ook gebruikmaken van de andere diensten die we online aanbieden, zoals het stellen van vragen of het maken van een afspraak.
Ik heb een Uw Zorg online account
Dan kun je vanuit de Uw Zorg online app direct gegevens ophalen via MedMij. Je moet hiervoor inloggen in de app. Via de optie āGegevens via MedMijā in het startscherm van de app kun je, nadat je je met DigiD identificeert, de MedMij-gegevens zien die de huisarts bijhoudt over jou. Via de knop āNaar andere MedMij-gegevensā kun je ook gegevens opvragen die ziekenhuizen en GGZ-instellingen over je bijhouden, als ze bij MedMij zijn aangesloten.
Overig
Dokters hebben cursus
Een huisarts is verplicht om gemiddeld 40 nascholingsuren per jaar te behalen om de bevoegdheid tot huisarts te behouden. Soms worden er ās avonds cursussen georganiseerd en vaak zijn de uitgebreidere cursussen overdag en vaak ook nog een aantal dagen achter elkaar.
Voor de verplichte en zeer leerzame cursussen is uw huisarts ƩƩn of twee weken per jaar afwezig.
Dokters hebben terugkomdagen van de huisartsen opleiding
Onze huisartsen begeleiden huisartsen in opleiding. Om de juiste begeleiding te kunnen geven, zijn de artsen verplicht om scholingen te volgen. EƩn keer in de 2 maanden zijn zij hiervoor afwezig. Op deze dagen is de huisarts in opleiding aanwezig, zodat je toch met jouw zorgvraag terecht kan bij een arts.
Dokters hebben slaapdagen
Als een dokter nachtdienst heeft gehad, is hij de dag daarna niet op de praktijk aanwezig. De dokter moet dan slapen. Dit is sinds de invoering van de huisartsenposten zo geregeld in Nederland. Een nachtdienst is een volwaardige dienst waarbij de arts druk in de weer is. Het is daarom niet meer verantwoord als hij overdag door zou werken.
Dokters hebben meer vakantiedagen dan mensen met een kantoorbaan
Een dokter heeft zoān 30 vakantiedagen op jaarbasis. Dat is meer dan de gemiddelde Nederlander. Dat komt omdat dokters ook werken op feestdagen en in de weekenden. Dat doet de gemiddelde Nederlander niet.
Daarnaast bestaat een gemiddelde werkweek van uw huisarts uit 60 uur per week, dus we kunnen niet zeggen dat een huisarts weinig werkt.
Welk nummer moet je bellen als jouw huisarts afwezig is?
Binnen huisartsenpraktijk Den Bosch Oost wordt de waarneming altijd onderling geregeld als een arts afwezig is i.v.m. een nascholing of een vakantie. Als je belt naar de praktijk van jouw huisarts krijgt je een instructie te horen in het keuzemenu.
De bereikbaarheid van de huisartsenpraktijken voor spoedgevallen is goed. Elke praktijk heeft een spoedlijn die binnen 30 seconden moet worden opgenomen.
Triage voorkomt onnodig gebruik van spoedzorg
De huisartsenpraktijk beschikt over veel voorkennis over de patiƫnt en zijn ziekte, en vaak is er een langdurige behandelingsrelatie. De huisarts kan hierdoor beter persoonsgericht werken. De assistente kent veel patiƫnten persoonlijk en van nagenoeg iedere patiƫnt is een dossier beschikbaar. Goede triage zorgt dat de patiƫnt op de juiste plaats terecht komt en dat de SEH niet onnodig wordt gebruikt.
Wat is triage?
Triage is het beoordelen van de urgentie van de hulpvraag, dat wil zeggen dat de doktersassistente bepaalt met hoeveel spoed een patiƫnt onderzocht en behandeld moet worden. Daarna bepaalt ze de wijze waarop de hulpvraag het beste kan worden beantwoord en door wie de patiƫnt gezien moet worden.
Wat is het doel van triage?
Het wordt steeds drukker in de huisartsenpraktijk. Bereikbaarheid en service staan onder druk. Daardoor groeit de behoefte aan patiĆ«ntvriendelijke en medisch verantwoorde ātriageā door de assistenten. Bij triage gaat het erom door het stellen van vragen de hulpvraag van de patiĆ«nt helder te krijgen en vervolgens op de juiste manier te beantwoorden. Deze ondervraging zorgt ervoor dat je als patiĆ«nt de juiste zorg krijgt op het juiste moment, door de juiste hulpverlener. Zo blijft onze zorg laagdrempelig en kunnen we als huisartsen onze tijd en zorg ook op de juiste manier inzetten.ā
Om een aantal redenen is het belangrijk dat er triage wordt verricht:
⢠De doktersassistente maakt een inschatting van de snelheid waarmee iemand met zijn/haar klacht geholpen moet worden.
⢠Het toekennen van de juiste hulp of actie bij de vraag van een patiënt; bijvoorbeeld een (spoed)afspraak, een (spoed)visite, een advies of recept.
⢠De juiste tijd wordt ingepland, bijvoorbeeld een dubbelconsult.
⢠De juiste hulpverlener wordt ingeschakeld.
Speciale training van de doktersassistente
Onze doktersassistenten zijn speciaal opgeleid om triage te verrichten en bezitten voldoende medische kennis. Er zijn een aantal duidelijke medische klachten of vragen, die de doktersassistente op basis van bepaalde protocollen zelfstandig kan afhandelen met een zelfzorgadvies onder supervisie van uw huisarts. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de NHG-TriageWijzer.
Het klopt dat niet elke vrouw in Nederland op haar 50e een uitnodiging krijgt. De reden hiervoor is als volgt: wij ontvangen de gegevens van cliƫnten vanaf de leeftijd van 50 jaar. Vervolgens nodigen wij onze cliƫnten uit op postcodegebied: cliƫnten ontvangen een uitnodiging op het moment dat een van onze onderzoekwagens bij hen in de buurt staat. De planning van onze onderzoekwagens heeft een cyclus van 2 jaar (dit kan tijdelijk langer zijn). Hierdoor kan het gebeuren dat iemand de eerste uitnodiging pas ontvangt op de leeftijd van 51 of zelfs 52 jaar. Ook kan het voorkomen dat iemand kort voor de 50ste verjaardag al een uitnodiging ontvangt.
Twijfelt u of u met uw klacht of vraag naar de huisarts moet?
Via āMoet ik naar de dokter?ā krijgt u online advies of het nodig is om een dokter te raadplegen. Het programma voorziet ook in zelfzorgtips.
Thuisarts: heldere uitleg
Uitstekende en betrouwbare informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) over ziektes en gezondheid. Op www.thuisarts.nl vindt u ook tips om gezond te blijven, zelf klachten aan te pakken en om uw bezoek aan de huisarts voor te bereiden.
Keuzehulpen
āKeuzehulpenā kunnen u helpen bij het maken van een keuze tussen verschillende medische behandelingen. Op keuzehulpen kunt u kiezen voor een keuzehulp, die aansluit bij de ziekte waar u voor behandeld moet worden. Raadpleeg uw zorgverlener wanneer u twijfelt of de keuzehulp geschikt is voor uw specifieke situatie.
Thuismetingen
U kunt via de āIk ben VIPā app zelf gedane metingen bijhouden en doorgeven aan uw praktijkondersteuner. Bijvoorbeeld uw bloedsuiker, bloeddruk en gewicht.
Overleg met uw praktijkondersteuner, zodat zij dit voor u aan kan zetten.
Moet ik naar de dokter? Thuisarts.nl
Klik hier voor sneller contact
Staat u bij een specialist in het ziekenhuis onder controle en wilt u naar een ander behandelcentrum, dan moet u dat met uw eigen specialist bespreken.
Kijk voor alle antwoorden op: www.verwijsafspraken.nl
Het is de verantwoordelijkheid van de patiƫnt om zich vooraf te informeren over de exacte kosten en vergoedingen bij de zorgverzekeraar. De huisarts is niet op de hoogte van alle tarieven en vergoedingen en zal u hier ook niet actief op wijzen. Uw huisartsenpraktijk is dan ook niet aansprakelijk voor eventuele kosten die hieruit voortvloeien.
Aanvullend bloedonderzoek
Huisartsen en laboratoriumspecialisten kunnen op basis van de uitkomsten van een bloedonderzoek besluiten om aanvullende bloedtesten uit te voeren op hetzelfde bloedmonster. U hoeft daardoor niet extra bloed te laten prikken. Extra bepalingen zijn maar zelden het geval (<1% van de aanvragen). Hoewel dit extra onderzoek, extra kosten met zich meebrengt, voorkomt het dat u achteraf opnieuw geprikt moet worden wat ook extra kosten geeft. Bovendien ontstaat er zo sneller en duidelijker inzicht in uw gezondheid.
Voor vragen over kosten en vergoedingen adviseren wij u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.